Élet 40 felett

Életmód tippek negyven felettieknek

Edzés 40 felett – Mire figyeljünk oda különösen?

Zborai Tamással, a Székesfehérvári Tomfit edzőterem vezető edzőjével beszélgettünk arról, milyen kihívások jelentkeznek akkor, amikor valaki a 4-ik X után vágna bele a rendszeres testmozgásba. Tamás nagy tapasztalattal rendelkezik, ugyanis vendégköre jó része ebből a korosztályból érkezik, ezért érdemes megszívlelni a tanácsait.

edzes40felett4-696x392.jpg

Mennyiben változik az emberi test edzés szempontjából a bűvös 40-edik év felett?

Különítsük el, hogy változik a test negyven felett edzés nélkül, illetve edzés mellett.

Edzés nélkül ebben a korban már kezdenek megjelenni az itt-ott fájdalmak a testen. Ezek legtöbbször a helytelen testtartásnak illetve az ülő munkának vagy egyoldali terhelésnek köszönhető pl fizikai dolgozóknál.

Mivel az izmok mozgatás hiányában elvesztik a rugalmasságukat ezáltal a  megfeszült szalagok, izmok okoznak fájdalmat sok esetben. Általános tapasztalat a hozzám betérő tanítványoknál, hogy az első beszélgetésnél, amikor felmérem a fájdalmakat, régi sérüléseket, illetve az általános állapotot, akkor a 40-es korosztály már elég problémás.

A leggyakoribb probléma a hátfájás, mind az ülő, mind az álló munkát végzőknél.

Ha elkezdünk sportolni azt fogjuk tapasztalni, hogy lassabban fogunk regenerálódni, ezért fontos odafigyelni a fokozatosságra. Lassan, hétről-hétre szoktassuk magunkat a megnövekedett terheléshez. A legtöbb ember ilyenkor adja fel… Sajnos ez nem az ő hibájuk, hanem az edzőé. Ugyanis a túlterheléstől és az állandó fáradtságtól, izomláztól elmegy a kedv, a kitartás, a motiváció.

Edzés 40 felett

Ebben a korban lassabban fejlődik már az izomszövet. Ha most akar belevágni valaki, akkor első lépésként válasszon magának egy jó edzőt. Menjen el több helyre, mérje fel az edzőket. Cipőből sem vesszük meg az elsőt, amit a kirakatban látunk.

Amikor azt fogja érezni valaki pl egy csoportos órán, hogy olyan figyelmet kap mint egy személyi edzésen, akkor az már fél siker. A siker másik oldala a határozott cél. Adjunk magunknak legalább két hónapot. Heti minimum két edzéssel. Két hónap alatt teljesen meg fog változni az énképünk, a tartásunk.

Amennyiben az út közben úgy érezzük nem megfelelő valamiért számunkra az edzéstípus amit választottunk, akkor váltsunk. Sok helyen alkalmazzák edzőtermek, hogy azonnal el kell köteleződni három hónapra egy bérlet vásárlással. Ez nem feltétlen rossz, de ha nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy milyen edzéstípust választottunk akkor bent ragadunk vagy abbahagyjuk, de sikertelennek érezve magunkat másba sem kezdünk bele, mert nem akarunk még egyszer elbukni.

Fontos a körültekintés. Illetve ha nem muszáj akkor max. egy hónapra köteleződjünk el. Ennyi időt minden edzés típusnak meg kell adnunk, hogy megfelelő képet kapjunk róla.

Sokan túlsúllyal küzdenek, emiatt a saját testsúlyos gyakorlatok majdhogynem lehetetlenek kezdőknek. Mi a megoldás ebben az esetben?

Naponta megkapom azt kérdést illetve kifogást, hogy azért nem jön el valaki edzeni mert gyenge hozzá és túlsúlyos és sorolhatnám… Nos, mire van edzőterem ha nem arra, hogy ebben segítsen?

Azokban az esetekben, amikor komolyabb túlsúly, vagy esetleg egy sérülés okozta hátránnyal állunk szemben, kiváló eszköz a TRX. Ez egy függesztett kötéles eszköz. A nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A kötélbe beállva végtelen módon tudjuk változtatni a terhelés mértékét.

Edzés 40 felett trx

Ezért egy TRX órán sokszor egymás mellett edzenek teljesen kezdők a már haladókkal, akik évek óta dolgoznak ezzel az eszközzel. Egyszerűen más dőlésszöggel dolgoznak, illetve más darabszámokkal az egyes gyakorlatoknál.

Az eszköz segítségével szépen fel tudjuk építeni az átmenetet a saját testsúlyos gyakorlatokig, amikor már semmilyen eszközt nem használunk, csak a saját testünket.

40, de főleg 50 felett a testünk már nem bírja annyira a magas fordulatszámot, viszont az edzéseken javarészt a 20-30-as korosztály van jelen. Mi a megoldás, ha valaki seniorként akarja elkezdeni, vagy újrakezdeni a rendszeres edzést?

A legelső alkalommal, mikor beszélünk a kiválasztott edzőnkkel, akihez majd járni fogunk, tisztázni kell a céljainkat. Önmagában a korunk nem ad célt az edző számára. Fontos tudnia, hogy milyen munkát végzünk, milyen terhelésnek kitéve ezáltal a testünket. Sportolunk e esetleg valamit. Bicikli, futás, úszás stb. Ha igen, milyen szinten. Szerencsére egyre nagyobb tömegeket vonzanak ezek a sportágak és sokan elég komolyan veszik és versenyekre készülnek fel és vesznek részt egyre több alkalommal. Amennyiben ilyen plusz terhelés van, fontos információ az edző számára.

A kérdésre konkrétan visszatérve, a magas fordulatszámú edzések valóban nem szükségesek már ebben a korban, hacsak nem olyan sportágban készül fel valaki, ahol fontos a magas terhelhetőség pl.triatlon.

A cardio edzés mindenki számára fontos, az erek és a szív egészsége céljából illetve az anyagcserénk miatt. Ugyanakkor a nagyon magas pulzusszámú edzés már túl terhelheti a szívet és nem egy edzés lesz belőle hanem egy túlélő tábor a vendég számára.

Amennyiben olyan helyen sportolunk, ahol nem tudják ezt számunkra kontrollálni, a legjobb megoldás egy pulzusmérő óra beszerzése. Ma már nagyon kedvezően lehet vásárolni ilyen órákat. Ennek segítségével meg tudjuk húzni magunk számára a max pulzus tartományt ahol az óra jelezni fog számunkra és egyszerűen megállunk és pihenünk amíg vissza nem tér a normál tartományba a szívverésünk.

Mielőtt részt veszünk különböző edzéseken érdemes utána olvasni az adott edzéstípusoknak. Így már az első alkalom sem lesz számunkra egy kellemetlen élmény.

TRX edzések egyik nagy előnye a 40-50-es korosztály számára, hogy jól szabályozható a pulzus tartomány. Nincsenek nagy kiugrású megterhelések. Másik ilyen ajánlott edzésforma a kettlebell. Itt egy golyó alakú súllyal dolgozunk. A különböző súly méretek segítik a fokozatos terhelés felépítést. A gyakorlat típusok száma nem nagy, ugyanakkor jól el kell sajátítani a megfelelő edzés elvégzéséhez.

Végezetül, mit tanácsolsz a teljesen kezdőknek? Otthon kezdjék el formába hozni magukat és amikor már megvan egy alap, akkor menjenek edzőterembe, vagy vállalni kell a kockázatot és ki kell próbálni többféle módszert edzőteremben?

Ez naponta szembejövő kérdéskör. Tisztázzunk valamit. Az edzőterem azért van, hogy akár a teljesen nulláról felépítse valaki izomzatát, edzettségét, állóképességét. Nincs belépő szint. Egyetlen feltétel van, hogy meg kell jelenni a teremben és elkezdeni.

Az olimpia az a hely ahova már nem árt egy kis sportmúlt… 

Az otthoni edzésről elmondva a leggyakoribb hiba, amikor otthon nekiáll valaki edzeni és rosszul sajátítja el a gyakorlatokat és ezzel együtt jelentkeznek is a panaszok.

Például egy egyszerű guggolást vegyünk példának. A terembe betérő vendégek közül kb 20-ból egy ember tud szabályosan guggolni. A szabályosság nem azért fontos mert úgy szép a szemnek, hanem azért fontos, hogy ne okozzunk magunknak térdfájást illetve egyéb problémát.

Edzés 50 felett

Amíg valaki otthon gyakorol és nem is tudja mire kell figyelnie ki van téve a kockázatnak. Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a plank (hídtartás) challenge amikor egy közösségi oldalon meghirdetett eseményhez csatlakozva mondjuk vállaljuk, hogy egy hónapig minden nap megcsinálunk bizonyos mennyiséget. Egy jó hasonlat erre, hogy sokszor még az évek óta edző tanítványaimat is ki kell javítanom mivel a fáradtságtól már nem tudja pontosan végrehajtani a feladatot. Képzeljük el egy edzetlen ember milyen hatékonysággal és mekkora kockázattal végzi ezt el otthon.

Szóval egy kezdő számára a legjobb, ha elmegy egy edzőterembe egy csoportos órára vagy egy személyi edzőhöz ahol majd az alapoktól kezdik számára felépíteni a mozgástípusokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletnegyvenfelett.blog.hu/api/trackback/id/tr3115025310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Élet 40 felett

40 az új 30, ez a szlogen kezd terjedni. Megváltozott a világ, mi is megváltoztunk. A régen "lesajnált" negyvenes korosztály mára az egyik legaktívabb. Sokan mégsem tudják mit kezdjenek magukkal a mágis 4-ik X után. Nekik kívánunk segíteni program javaslatokkal, párkeresési tanácsokkal, életmód és egészségügyi tippekkel. Az élet 40 flett újrakezdődik!

Friss topikok

Címkék

Archívum

süti beállítások módosítása